Unde-s banii europeni? sau Fata morgana „POC RMU 2007-2013”


Prin Decizia Comisiei Europene nr. 3806 din 29 iulie 2008 a fost adoptat Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova ENPI CBC 2007-2013. Acesta este primul program de cooperare transfrontalieră la graniţele externe ale Uniunii Europene finanţat şi implementat în conformitate cu Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) 2007-2013, adoptat în anul 2006  prin Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 1638/2006 al de stabilire a dispozițiilor generale privind instituirea unui instrument european de vecinătate și de parteneriat.

 Programul vizează sprijinirea de proiecte care favorizează în aria eligibilă: dezvoltarea economică şi socială, protecţia mediului, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, proiecte de investiţii în infrastructura de transport, energie, furnizarea de apă potabilă, precum şi acţiuni ale comunităţilor locale care promovează schimburile educaţionale, culturale şi sportive, dezvoltarea societăţii civile, etc. Aria eligibilă a programului se constituie din regiuni din cele trei state vecine, respectiv judeţele Botoşani, Galaţi, Iaşi, Suceava, Tulcea şi Vaslui din Romania, regiunile Odessa şi Cernăuţi din Ucraina şi întregul teritoriu al Republicii Moldova.

Programul are un buget total de 138,1 mil. Euro pentru cei șapte ani de programare iar alocarea fondurilor este stabilit a fi atribuită în urma unui proces de selecţie a celor mai bune proiecte depuse în cadrul unor apeluri pentru propuneri de proiecte.

Ţinând cont că în calitate de beneficiarii ai acestui program pot fi autorităţi publice regionale şi locale, ONG, universităţile, institutele de cercetare, organizaţiile educaţionale, etc. interesul faţă de implementarea acestui program a fost foarte mare. Aşa cum anunţa Secretariatul Tehnic Comun, peste 480 proiecte au fost depuse în cadrul primului apel de propuneri de proiecte – 28 septembrie şi 28 octombrie 2009!

În al patrulea (4!) an de implementare a Programului daca confruntăm situaţia existenţă în anul 2007 şi cea curentă – 2011, constatăm că din cele planificate nimic nu s-a realizat: zero, nothing, нуль.

Asistăm astfel, la: Cel mai defectuos management de implementare a unui Program european de cooperare transfrontalieră.

În cei patru ani de implementare nu a fost alocat nici un proiect, nu a fost semnat nici un contract, nu a fost cheltuit nici un (1) Euro pe implementarea proiectelor (sperăm vor fi făcute publice rezultatele monitorizării financiare când vor fi prezentate cheltuielile de administrare a Programului).

Din cele 5 Apeluri de proiecte planificate (vezi calendarul aici, p. 111)  încă nici una (0!) nu a fost finalizată.

Implementarea programului are loc în condiţii de lipsă totală de transparenţă. Din septembrie 2010 (atenţie: la un an de la concurs!) au fost selectate proiectele pe Prioritatea 3 dar nici până astăzi nu se ştie câte proiecte au fost selectate?, câte proiecte au fost contractate?, când vor fi încheiate contractele?. De proiectele depuse pe Prioritatea 1 şi 2 nici nu întreb. Au trecut deja 16 luni (!) de la concurs.

Constatăm şi lipsa de transparenţă în lansarea concursului şi selectarea proiectelor majore de investiţii. Comisia Europeana a aprobat la 21 decembrie 2010 lista preliminară a proiectelor majore de investiţii. Lista include 7 proiecte în valoare totală de aproximativ 37 milioane euro, dar care sunt aceste proiecte?, unde vor fi ele implementate? rămâne Top Secret.

Procesul de contractare a proiectelor selectate pe Prioritatea 3 durează mai bine de 4 luni. În acest fel, se atestă o birocratizare şi formalizare extremă a procedurilor de contractare. Condiţiile de contractare se schimbă de la o zi la alta, noi cerinţe contradictorii apar în permanenţă, iar responsabilii implicaţi în proces dau dovadă de slabă pregătire şi neprofesionalism.

În aceste condiţii multă lume se întreabă: Unde-s banii europeni ce trebuiau alocaţi pe proiecte încă din 2008?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: