Chirtoaca Primar!


Am luptat! Am cistigat!

 Chirtoaca Primar!

Comisia Electorală Centrală a anunțat că voturile exprimate în municipiul Chişinău la al doilea tur de scrutin au fost numărate integral. Potrivit rezultatelor, după prelucrare a 100% din procesele verbale candidatul liberal la funcția de Primar General al Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a acumulat 50,6%. Candidatul comunist, Igor Dodon a fost votat de 49,4% din alegători.

 Victorie!

 

Reclame
Publicat în Diverse. Etichete: . 5 Comments »

5 răspunsuri to “Chirtoaca Primar!”

 1. hz Says:

  Cînd vom afla numele păpușarul?

 2. ana Says:

  daca aveati adresa email v-as fi trimis pe email… e oarecum off-topic, dar e revoltator ce se intampla cu monumentele

  In 1825 (o mie opt sute douazeci si cinci) si in 1832 (o mie opt sute treizeci si doi), Victor Hugo (autor francez destul de cunoscut, mai ales prin Mizerabilii, dar si prin alte romane si poezii) a scris cateva articolase pe care ar fi bine sa le cititi. Ar merita ca Primaria sa plateasca o traducere buna si fiecare functionar (de la primarul general, viceprimar, arhitect-sef pana la cel mai umil) care are vreo legatura cu arhitectura si monumentele sa citeasca in fiecare dimineata si seara cateva fragmente in loc de rugaciuni.
  Voi da cateva fragmente si o timida incercare de traducere in termeni actuali, dar merita sa cititi tot textul, macar asta. Traducerea e in bold. http://fr.wikisource.org/wiki/Guerre_aux_démolisseurs
  Il faut le dire et le dire haut, cette démolition de la vieille France, que nous avons dénoncée plusieurs fois sous la restauration, se continue avec plus d’acharnement et de barbarie que jamais. Depuis la révolution de juillet, avec la démocratie, quelque ignorance a débordé et quelque brutalité aussi. Dans beaucoup d’endroits, le pouvoir local, l’influence municipale, la curatelle communale a passé des gentilshommes qui ne savaient pas écrire aux paysans qui ne savent pas lire. On est tombé d’un cran. En attendant que ces braves gens sachent épeler, ils gouvernent. La bévue administrative, produit naturel et normal de cette machine de Marly qu’on appelle la centralisation, la bévue administrative s’engendre toujours comme par le passé du maire au sous-préfet, du sous-préfet au préfet, du préfet au ministre ; seulement elle est plus grosse.
  In traducere rapida si superficiala, adaptata la realitatile de la noi:
  Trebuie s-o spunem sus si tare, aceasta demolare a Basarabiei vechi, pe care am denuntat-o de mai multe ori in timpul URSS, continua cu mai multa incrancenare si barbarie ca oricand. De la obtinerea Independentei, odata cu venirea democratiei, a debordat si ignoranta si barbaria. In multe locuri, puterea locala, influenta municipala, curatela comunala a trecut de la gentilomii (rusii? sovieticii? propuneti d-voastra un termen mai potrivit, poate nacealnicii?) care nu stiau sa scrie la taranii care nu stiu sa citeasca. Am scazut cu un grad. Pana ca acesti bravi oameni vor invata sa silabiseasca, ei guverneaza. Prostiile administrative, produs normal al acestei masinarii (puteti inlocui cu ce doriti Marly) numite centralizare, prostiile administrative apar ca in trecut, de pretor la sef de directie, de la sef de directie la vice primar, de la primar la ministru; doar ca acum sunt mai grave.

  Nous posons donc en fait qu’il n’y a peut-être pas en France à l’heure qu’il est une seule ville, pas un seul chef-lieu d’arrondissement, pas un seul chef-lieu de canton, où il ne se médite, où il ne se commence, où il ne s’achève la destruction de quelque monument historique national, soit par le fait de l’autorité centrale, soit par le fait de l’autorité locale de l’aveu de l’autorité centrale, soit par le fait des particuliers sous les yeux et avec la tolérance de l’autorité locale.

  Afirmam deci ca nu exista in Republica Moldova nici macar o localitate, un raion in care nu se pune la cale, unde nu se incepe, unde nu se incheie distrugerea vreunui monument istoric national, fie de catre autoritatea centrala, fie de catre cea locala cu acordul autoritatii centrale, fie de catre particulari, sub ochii autoritatii locale si cu acceptul tacit al acesteia.

  Cititi va rog textul in intregime, vedeti cum se potriveste situatia povestita- distrugerea prosteasca a unui turn din Laon- cu ceea ce se intampla la noi, fie ca-i vorba de Parcalab 71, fie Teodosiu fie altceva. Cititi si „comedia” imaginata cu sedinta consilierilor municipali si posibilele motive invocate pentru a justifica barbaria. Nu e nevoie sa stiti ce e un carlist, nici macar ce e la Saint- Barthelemi, puteti inlocui dupa imaginatie, cu „romani”, „fascisti”, „sovietici”, burghezi, comunisti, deportari etc etc.

  À Paris, le vandalisme florit et prospère sous nos yeux. Le vandalisme est architecte. Le vandalisme se carre et se prélasse. Le vandalisme est fêté, applaudi, encouragé, admiré, caressé, protégé, consulté, subventionné, défrayé, naturalisé. Le vandalisme est entrepreneur de travaux pour le compte du gouvernement. Il s’est installé sournoisement dans le budget, et il le grignote à petit bruit, comme le rat son fromage. Et certes, il gagne bien son argent. Tous les jours il démolit quelque chose du peu qui nous reste de cet admirable vieux Paris. Que sais-je ? le vandalisme a badigeonné Notre-Dame, le vandalisme a retouché les tours du Palais-de-Justice, le vandalisme a rasé Saint-Magloire, le vandalisme a détruit le cloître des Jacobins, le vandalisme a amputé deux flèches sur trois à Saint-Germain-des Prés. Nous parlerons peut-être dans quelques instans des édifices qu’il bâtit. Le vandalisme a ses journaux, ses coteries, ses écoles, ses chaires, son public, ses raisons. Le vandalisme a pour lui les bourgeois. Il est bien nourri, bien renté, bouffi d’orgueil, presque savant, très classique, bon logicien, fort théoricien, joyeux, puissant, affable au besoin, beau parleur, et content de lui. Il tranche du Mécène. Il protège les jeunes talens. Il est professeur. Il donne de grand prix d’architecture. Il envoie des élèves Rome. Il est député, et il refuse à Ingres les fresques de la chambre pour les adjuger à on ne sait qui. Il porte habit brodé, épée au côté et culotte française. Il est de l’Institut. Il va à la cour. Il donne le bras au roi, et flâne avec lui dans les rues, lui soufflant ses plans à l’oreille. Vous avez dû le rencontrer.
  La Chisinau, vanalismul infloreste si prospera. Vandalismul e arhitect (arhitect-sef?) (…) Vandalismul e sarbatorit, aplaudat, incurajat, admirat, mangaiat, consultat, subventionat etc. etc.
  Reparati aceste edificii frumoase si grave. Reparati-le cu grija, cu inteligenta, cu sobrietate. Aveti in jurul d-voastra oameni de stiinta si u gust care va vor lumina in aceasta munca. Mai ales arhitectul-restaurator sa fie zgarcit cu propriile imaginatii: sa studieze cu atentie caraterul fiecarei cladiri, dupa fiecare secol si climat. Sa se patrunda de linia generala si de linia particulara a monumentului ce i se incredinteaz; sa stie sa-si uneasca geniul sau cu cel al vechiului arhitect.
  Cat despre particulari, cat desprea proprietarii care se incapataneaza ca demoleze, legea sa le-o interzica; proprietatea sa fie evaluata, platita si adjudecata de catre stat. (…) Trebuie oprit ciocanul care mutileaza fata tarii. O lege va fi de ajuns. Sa o facem. Oricare ar fi drepturile de proprietate, ditrugerea unui edificiu isotric si monumental nu trebuie permisa jalnicilor speculatori pe care ii orbeste interesul; mizerabili oameni, si atat de imbecili ca nici macar nu inteleg ca sunt niste barbari! Intr-o cladire sunt doua lucruri: folosirea ei si frumusetea. Folosirea ii apartine proprietarului, frumusetea apartine lumii intregi, d-voastra, mie, noua. Deci, a distruge inseamna a-si depasi dreptul.
  Asta tot Hugo o spune.

  Nu mai conteaza cine si ce trebuie sa faca in acest moment pentru a proteja cladirile, e clar ca legea trebuie modificata (copiata dupa o lege buna europeana) de urgenta, de ajuns cu ascunderea dupa legea „imperfecta”. PL-ul are destui parlamentari pentru a aduce in discutie aceste probleme. Intre timp primaria poate pune in miscare politia, se poate intlani cu proprietarii pentru a le explica ca nu au voie sa distruga, ca o cladire renovata cum trebuie poate aduce chiar mai mult venit decat ce vor ei sa faca, in cazul in care nu sunt de acord li se poate propune alt teren, alta cladire. Se pot strange fonduri pentru renovari, sunt multi oameni care ar putea dona pentru renovarea unei Mori rosii sau a hotelului Petersburg. Se poate modifica legea in asa fel incat oamenii sa-si poata deduce din impozit o aprte din sumele donate. chiar si pe plan local probabil se poate stabili un regulament care sa se ofere donatorilor, sponsorilor niste beneficii. Se poate face un premiu municipal pentru jurnalistii, ong-uri, persoanele care fac ceva pentru salvarea orasului vechi, care sensibilizeaza opinia publica, se pot face expozitii cu vanzare, serii de carti postale, tricouri, pixuri, bomboane etc. Faptul ca cica aveti un punct care vizeaza renovarea centrului istoric nu inseamna nimic daca permiteti in continuare distrugerea sa.

  • veaceslavbulat Says:

   Draga Ana,
   Merci mult pentru comentariul exhaustiv. Nu ma ascud dupa deget. Problema exista, am spus-o, inclusiv public, de mai multe ori si este extrem de prioritara. Mai mult, am fost parte a unei echipe care a elaborat Conceptul de pastrare si revitalizare a Centrului istoric al mun. Chisinau care are complet alta abordare – fiind axat pe premisa ca Centrul istoric trebuie conservat, pastrat si revitalizat. Lupt cu mijloacele disponibile impotriva barbariei distrugerii Centrului istoric. Ai punctat corect, vidul legal dezleaga miinile oricui nu-i este lene sa puna mina pe ciocan si sa faca orice ii trece prin cap cu proprietatea sa, fara sa-i pese este sau nu monument, are sau nu vecini (aceiasi problema este in blocurile locative unde se distrug peretii de baza) . Legea trebuie modificata (mai bine una noua chiar). Sper foarte curind cu alti colegi sa relansam, cel putin, discutiile publice pe marginea acestui subiect.

   • ana Says:

    Multumesc mult pentru raspuns. Comentariul era de fapt destul de impersonal, nu m-am referit numaidecat la d-voastra cand l-am scris, poate parea pe alocuri putin rautacios, dar fata de inflatia de articole dure si chiar foarte dure de azi cred ca e destul de nevinovat. Dar trebuie pornit carul din loc, iar demolarea fostei Poste a fost o palma cam grea cazuta acum, imediat dupa alegeri. Cu siguranta vinovatii sunt multi, si cred ca trebuie incepute dezbateri serioase atat pe plan local cat si central. Personal ma deranjeaza mai tare ceea ce se va construi in loc, decat faptul ca a fost demolata cladirea (cu toate ca era cu siguranta demna de pastrat), dar ce am vazut din poze mi se pare total neadecvat…
    Stiu ca urmeaza probabil vremuri destul de tulburi, de blocaje, de presedinte cmc neales, viceprimari la fel si ca va fi destul de complicat de activat. E un motiv in plus sa castigati opinia publica, s-o implicati in dezbateri, s-o lasati sa vina si cu idei, sa-si poata expune oamenii punctul de vedere etc. Astept cu interes ca conceptul de care vorbiti sa fie facut public si discutat. Numai bine si succes


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: