Concept de revitalizare a Centrului Istoric Chisinau


Centrul Istoric Chişinău reprezintă un perimetru teritorial delimitat administrativ între trei sectoare ale Chişinăului cu o suprafaţă de 120 ha şi o populaţie de 46700 persoane ce cuprinde: 187 cartiere, inclusiv 164 cartiere cu necesităţi de reabilitare. În conformitate cu Decizia nr. 104/6366 din 18.08.1994 a Primăriei mun. Chişinău, Anexa nr. 4, în intravilanul urban sunt amplasate 977 monumente istorice care sunt ocrotite de stat. Dintre acestea, 236 obiecte şi complexe sunt protejate ca monumente de importanţă naţională şi 741 ca obiecte de patrimoniu locale. Din numărul total de monumente istorice 857 edificii sunt amplasate în Oraşul vechi denumit şi Centrul istoric al mun. Chişinău aşa cum a fost stabilit în Hotărârea Consiliului de Miniştri a RSSM din 1986. Datorită unei perioade îndelungate fără activităţi de revitalizare multe dintre monumentele istorice amplasate în acest perimetru au fost distruse iar cele rămase necesită urgent să fie reabilitate.  

Scopul Conceptului* este prezentarea unei abordări de revitalizare a Centrului Istoric Chişinău din perspectiva societăţii civile, care să stimuleze înţelegerea necesităţii revitalizării patrimoniului istoric şi să prezinte condiţiile-cadru necesare pentru demararea unui proces de reabilitare în Centrul Istoric.

Principalele recomandări privind direcţiile de revitalizare a Centrului Istoric sunt: (i) declararea Centrului Istoric al Chişinăului drept zonă interzisă pentru experienţe urbanistice pe o perioadă de cel puţin încă 1-2 ani; (ii) stabilirea şi delimitarea dreptului de proprietate prin efectuarea unui studiu de cercetare asupra monumentelor de importanţă istorico-culturală şi arhitecturală; (iii) efectuarea reinventarierii tuturor monumentelor, pentru a stabili cu certitudine lista acelor monumente care trebuie protejate şi excluderea celor ce nu prezintă o importanţă semnificativă; (iv) crearea bazei de date asupra proprietarilor fiecărei clădiri în particular cu descrierea caracteristicilor istorice, arhitecturale, a stării tehnice, existenţei infrastructurii; (v) elaborarea strategiei de revitalizare pe o perioadă de 10-15 ani; (vi) aprobarea obiectivelor de revitalizare pe termen mediu de 3-5 ani; (vii) elaborarea planului de acţiuni de revitalizare care va constitui detalierea principiilor cuprinse în strategie şi o listă de proiecte prioritare, grupate pe zone istorice; (viii) delimitarea zonelor de intervenţie şi a acţiunilor care vor fi implementate în următorii 2-3 ani; (ix) crearea Fondului cultural municipal de revitalizare care va avea ca scop finanţarea proiectelor mici şi mijlocii şi co-finanţare în realizarea proiectelor de anvergură; (x) elaborarea criteriilor de selectare a proiectelor de reabilitare a patrimoniului cultural şi selectarea proiectelor ce se vor încadra organic în ambianţa istorică, cu o strictă respectare a reţelei vechi de străzi.

Însă, până la iniţierea activităţilor de revitalizare sunt necesare realizarea unui şir de alte acţiuni prioritare, prima din ele fiind modificarea cadrului legal în domeniu şi reiniţierea unor discuţii publice profunde pe problematica existentă.

 

*Conceptul reprezintă un produs realizat în cadrul proiectului „Revitalizarea integrată a oraşelor istorice” sprijinit de Programul Uniunii Europene INTERREG IIIB CADSES, implementat de Asociaţia Plai Resurse în colaborare cu un grup de consultanţi locali şi internaţionali. Conceptul a fost elaborat în baza rezultatelor studiilor „Starea actuală şi evoluţia stării patrimoniului istoric urban construit în oraşele Chişinău, Bender, Bălţi, Orhei şi Soroca” şi „Investigarea stării centrului istoric al Chişinăului”. Documentul este în versiune nefinalizată – fiind un document în lucru, care a fost pus în discuţie publică în aprilie 2009.

Versiunea actuală a conceptului poate fi descărcată aici.

Reclame

2 răspunsuri to “Concept de revitalizare a Centrului Istoric Chisinau”

 1. ana Says:

  In document se vorbeste de abordare din perspectiva societatii civile, care e statutul unui astfel de document din perspectiva apl-ului? Oricum din cate inteleg, e un document asumat atat de pl cat si de pldm, daca am dreptate ma intreb de ce nu s-a facut mai mult caz de el in timpul campaniei. Cand pldm-ul vorbea de varlaam- strada pietonala, se baza tot pe acest concept? Care va fi „viitorul” acestui document? Desi a fost „pus in discutie publica in aprilie 2009”, nu s-a auzit prea mult despre el, ar fi buna o promovare mai intensa, inclusiv pe net. Ar trebui acum CMC-ul si Primaria sa si-l asume, sa-l transforme in document de capatai, sau ar trebui sa ramana ca un ghid oarecum informal?
  Am vazut ca unele recomandari merg in sensul celor spuse si de mine in comentariul de la celalalt articol. Iar unele se pot incepe si in conditiile actuale in cazul in care Primaria este deschisa.
  Referitor la revizuirea listei monumentelor, am auzit despre asta de mai mult timp, era vorba inclusiv de noile „frontiere” ale centrului istoric, de introducerea unor cladiri neclasate pana acum, excluderea altora. Deci inteleg ca este un punct in lucru. Dar e si un punct destul de sensibil, pentru ca vor exista cu siguranta nemultumiri si controverse. Eu tare as vrea sa se faca transparent, sa se puna in oglinda registrul vechi si registrul nou, sa se explice de ce o cladire a fost declasata etc, sa fie loc de discutii … Ar trebui mai multa informatie in acest sens.
  Unele din punctele prevazute s-ar putea pune in aplicare fara a mai astepta prea mult, ar functiona ca niste exercitii de dezmortire. In primul rand ar trebui inceput un dialog cu ong-urile, asociatiile, oamenii interesati, pentru ca si aici e o problema, nu prea am auzit de initiative din cealalta parte a baricadei, a societatii civile, mai mult vaiete sterile. In ultimele zile au aparut niste initiative- Nata Albot and co, intrebarea e cat de multa dorinta de dialog si de cooperare va exista si de o parte si de alta. Eu am impresia ca primaria e destul de opaca la propuneri (eu am incercat sa „strecor” niste propuneri, dar fara prea mult feedback) si are un fel de „frica” sa apeleze la societatea civila – inclusiv s-o trezeasca din adormire. Daca tinem cont si de faptul ca avem un an aniversar, cred ca e momentul potrivit sa se urneasca carul din loc.

  • veaceslavbulat Says:

   Draga Ana,
   Documentul este o abordare din perspectiva societatii civile dat fiind faptul ca a fost elaborat la initiativa si cu participarea a citorva ONG si experti locali si internationali. Referitor la APL. Documentul a fost prezentat oficial primariei dar din cite stiu a fost discutat profund doar o data (a scris despre asta; la discutia publica mentionata au participat si reprezentanti primarie dar si ai majoritatii serviciilor de stat). Alte discutii au avut loc dar foarte superficiale si la nivel de sedinte informale. Conceptul nu a fost astfel aprobat. Dl viceprimar, in cadrul proiectului mentionat a semnat un Acord international (9 tari au fost participante in proiect) privind revitalizarea oraselor istorice. Evolutie nu a urmat.
   Documentul nu este asumat oficial de nici un partid, respectiv nu a fost utilizat/mediatizat in campanie.
   Conceptul strada pietonala isi are baza in acest concept dar doar la nivel de proiect.
   Imaginea generala arata astfel – S-au facut unele documente si concepte. La ele au lucrat mai mult sau mai putin aceleasi persoane, dar efortul nu a fost coordonat, respectiv autoritatile publice au fost foarte putin implicate.
   Sunt de acord ca momentul este mai mult decit potrivit. Primaria a semnat in aceasta primavara un acord de colaborare cu societatea civila – prin care reprezentantii societatii civile pot activ participa la toate nivelele procesului de luare a deciziilor. Urmeaza, cred, doar sa ne coordonam efortul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: