Fonduri europene alocate în perioada 2007-2013 pentru statele membre


In cadrul Forumului Economic XXI desfăşurat la Krynica, Polonia în perioada 7-9 septembrie, unul din subiectele cheie, regăsit în majoritatea panelurilor de discuţie a fost subiectul Europa 2020 (Europa douăzeci douăzeci) legat de bugetul UE pentru anii 2014-2020. Un subiect foarte important şi pentru Republica Moldova, ori printre fondurile care se vor regăsi planificate în bugetul UE vor fi şi fonduri alocate pentru Programele eligibile şi pentru Republica Moldova.

Am considerat utilă, o relevantă şi oportună pentru cei care vor participa în discuţiile (negocierile) referitor la fondurile planificate pentru Republica Moldova următoarele date statistice. În perioada 2007-2013 fondurile UE alocate pentru statele membre (în mod special pentru noile state membre) au fost astronomice. Ţărilor comparabile cu Republica Moldova le-au fost alocate: Estonia – 3,456 mlrd Euro, Letonia – 4,620 mlrd Euro, Lituania – 6,885 mlrd Euro. Bulgariei i-au fost alocate 6,853 mlrd Euro, iar României19,668 mlrd Euro.

Pentru comparaţie unele regiuni din Polonia (total fonduri alocate 67,284 mlrd Euro), de exemplu, Mazowieckie cu o suprafaţă de 35,579 km2 (adică un pic mai mare decât Moldova) şi o populaţie de 5,144 mii locuitori are alocate circa 1,9 mlrd Euro. Sau Regiunea Slaskie cu o suprafaţă de 12,334 km2 (de 3 ori mai mică decât Moldova) şi o populaţie de 4,676 mii locuitori are alocate 1,75 mlrd Euro.

În aceiaşi perioadă Republica Moldova a fost eligibilă să participe în cadrul a 3 Programe de finanţare: Programul Operaţional Comun Ro-UA-MD, Programul pentru ţările din bazinul Mării Negre şi Programului pentru ţările din Europa Centrală şi de Est. Volumul total al fondurilor acestor programe nu depăşeşte 300 mln Euro. Dar aceste fonduri au fost repartizate la cel puţin 12 ţări, această însemnând că în Moldova vor ajunge foarte puţine fonduri din aceste programe.  

Consider că informaţiile prezentate pot constitui un bun punct de reper pentru eventualele discuţii pe bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

Sursa: Successful practice in the use of European Funds in Poland, p. 3-4.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: