Buget social pentru mun. Chisinau in 2012


Proiectul de decizie privind aprobarea bugetului municipiului Chişinău pe anul 2012, prevede venituri de 2 miliarde 434 milioane lei şi cheltuieli de 2 miliarde 885 milioane lei, cu o creştere de 575641,8 mii lei sau cu 24,9 la sută față de anul 2011. Deficitul bugetar constituie 437 milioane lei.

Drept surse de acoperire a deficitului bugetar se consideră mijloacele financiare preconizate din vânzarea şi privatizarea bunurilor proprietate publică, în sumă totală de 273 milioane lei (plus veniturile din taxele locale ce urmează a fi aprobate) şi sursele externe de finanţare, în sumă de 219 milioane lei.

Ca şi în anii precedenţi, bugetul municipal pentru 2012 este unul social. Astfel, pentru domeniul învăţământului sunt prevăzute cheltuieli în sumă de 1 miliard 144 milioane lei (40% din cheltuielile bugetare); pentru asistența socială – 233 milioane lei (8,1%); pentru menţinerea ordinii publice – 121 milioane lei (4,2%); pentru transport şi gospodăria drumurilor – 193 milioane lei (6,7%); gospodăria comunală – 305 milioane lei (10,6%); investiţii şi reparaţii capitale – 404 milioane (14%).

Proiectul bugetului municipal 2012, prevede continuarea programelor începute în anii precedenţi, precum şi iniţierea unor programe noi. În 2012 va contiua asigurarea co-finanțării odihnei de vară a copiilor pentru care sunt prevăzute 22 milioane lei; pentru reparaţia capitală a edificiilor instituților publice se prevăd 20 milioane lei. În 2012 va fi iniţiat programul de amenajare a terenurilor de sport (minifotbal) – 15 obiective; reparaţia acoperişurilor instituţiilor de învăţământ, etc.

Pentru poliţia municipală este prevăzută continuarea programului de renovare a parcului de automobile – în buget este planificată procurarea a 20 unităţi de transport; în domeniul ocrotirii sănătăţii vor continua programele municipale de asigurarea cu amestecuri lactare a copiilor de până la 1 an; procurarea testelor glucometre, protezare dentară etc.

La categoria transport şi gospodăria drumurilor se prevăd mijloace financiare pentru amenajarea a 50 curţi de bloc, pentru iluminatul artistic al clădirilor de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi iluminatul decorativ stradal în toate sectoarele capitalei, inclusiv în suburbii. Pentru investiţiile în suburbii sunt preconizate 45 milioane lei, ceea ce reprezintă o sumă dublă faţă de anul 2011.

Proiectul deciziei privind aprobarea  bugetului mun. Chisinau pentru anul 2012 poate fi descarcat aici.

Nota explicativa a proiectului bugetului poate fi descarcata aici.

Versiunea integrala a proeictului bugetului pentru anul 2012 si anexele relevante poate fi descarcata de pe pagina web a Primariei mun. Chisinau: http://www.chisinau.md/pageview.php?l=ro&idc=601&nod=1&

Reclame

Un răspuns to “Buget social pentru mun. Chisinau in 2012”

  1. Alexei D Says:

    De ce dracu primăria trebuie să se implice în acoperirea cheltuielilor de învăţămînt, de care, în principiu, ar trebuie să se ocupe statul? De ce deficitul astfel creat în buget de aceste cheltuieli nelalocul lor este, prin urmare, acoperit de vînzarea proprietăţii publice? Idiotism pur.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: